Székelyföldi túristaútvonalak

Szállás Erdélyben, Gyergyószentmiklós közelében Székelyföld szívében várja a Güdüci Tavas Vendégház. Szauna, horgászat. A vendégház max. 8 fős, 30e Ft/nap.

Székelyföldi túristaútvonalak

Túrák, kirándulások a Keleti-Kárpátok bércei között.

Összegyűjtöttünk néhány olyan túraútvonalat, kirándulási lehetőséget melyet 1 napos kirándulással el lehet érni güdüci, erdélyi szállás lehetőségünktől. Egyeskőtől Gyimesig, Békás-szorostól a Hagymás-csúcsig! Magashegységben túrázhatunk, magyar nevű csúcsok, völgyek, patakok között.

Székelyföld fő vonzereje, a hagyományos székely világ mellett a páratlan természeti látnivalók gazdag, változatos tárháza. A székelyek szent hegye, a Hargita égig érő fenyvesei az erdőben gazdagon termő áfonyával, a vadregényes Gyilkos-tó, a káprázatos parajdi sóbánya, a különleges, sós vizű Medve-tó, vagy az elragadó Mohos-tőzegláp és a Szent Anna-tó megannyi kihagyhatatlan természeti csoda.

Sok esetben számítani kell arra, hogy pl. egy szurdokot feltűrt nadrágszárral kell leküzdeni vagy a magyarországi hegyekhez szokott turisták is meglepődhetnek a jelentős szintkülönbségeken vagy a jelzett turistautak kihívásain, pl. kézhasználat a meredek hegyoldalon. Ezért különösen érdemes a képességeinknek megfelelő útvonalakat választani vagy helyismeret hiányában túravezetővel járni a vidéket, aki egy túrát a kisebb-nagyobb látványosságok bemutatásával tehet élvezetesebbé, amin magunktól esetleg átsiklottunk volna.

 

GYILKOS-TÓI TÚRA

 

Gyilkos-tó panorámakabin

2021 és 22 egyik legkülönlegesebb programja. A Gyilkos-tó páratlan természeti környezetében létesített két, ún. panorámakabin.

A sziklacsúcsok tetejére elhelyezett kabinokból, (egy a Mária-kőn, egy pedig a Gyilkos-Havason találhat) páratlan látvány tárul elénk, persze aki 90-120 perces túraútvonalon keresztül leküzdi előtte a szintkülönbséget. A túraútvonalon két új függőhíd is épült a Kis-Békás-patakon, a Gyilkos-tó kifolyásának közelében pedig egy panorámaplatformot alakítottak ki, illetve három darab távcsőt is kihelyeztek. A panorámakabinok éjszakára is szállás lehetőséget biztosítanak előzetes regisztráción keresztül lehet megszállni a látványos menedékekben.

Az építményszerkezetről részletesen: 

https://epiteszforum.hu/panorama-kabinok-gyilkos-to-es-bekas-szoros

Európában is ritkának számítanak az ilyen kialakítású panorámakabinok. Romániában is csak ez a két ilyen található. Ezeket a hegyi menedékházakat 2021-ben létesítette a Gyilkos-tó Adventure Egyesület és Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálata.

A szállás igénybevételéhez, csupán előzetesen egyeztetniük kell a Salvamont-tal: +4074 4701 815, +40724 212 586, +40723 148 797

https://www.facebook.com/watch/?v=233054015002184

A güdüci szállás innen 36 km-re található. Az út hossza autóval kb. 50 perc.

 

 

EGYES-KŐ TÚRA

 

Egyes-kőA Keleti-Kárpátok egyik legszebb hegyvonulata a Nagyhagymás-hegység, melynek kiemelkedő alakja az Egyes-kőként emlegetett kiálló sziklatömb. (Érdekességképpen, erről a sziklacsúcsról mintázták a budapesti állatkert 1912-ben elkészült Varázshegyét.)

A Gyergyószentmiklóstól 40 km-re levő hegység legkönnyebben Csíkszentdomokos, Balánbánya irányából közelíthető meg, ahonnan több meredek szakasz legyőzése után, 2-3 órás túrázással  megérkezhetünk az 1504 méter magasan fekvő felújított menedékházhoz. Innen már csak 100 méter az Egyeskő sziklacsúcsának töve. A túra során szép kilátás nyílik több alkalommal is a közeli Öcsém-tető mészkőtömbjére és kőfolyásaira, és megállhatunk egy kristálytiszta vízű forrásnál is. A teljes oda-vissza túra egy nap alatt is könnyen megtehető. Túratáv: 8 km, szintkülönbség: 750 méter.

Az erdélyi szállás innen 52 km-re található. Az út hossza autóval kb. 1 óra.

 

 

 

SZOVÁTAI KIRÁNDULÁS

 

Szováta

Szováta: egy kis üdülőváros Erdélyben, Maros megyében. Természetes sós tavairól híres. Szováta első lakói a sókitermelésre idetelepített székely családok voltak. Első, hivatalos gyógyfürdője 1872-ben jött létre Géra-fürdő néven.

Szováta legnagyobb tava a Medve-tó, azonban a többi sós tó is népszerű a látogatók körében, mint például a Mogyorósi-tó, a Rigó-tó, a Fekete-tó, a Vörös-tó és a Zöld-tó, valamint az édesvizű Piroska-tó és Kígyós-tó.

Medve-tó mellett a Mogyorósi és a Rigó tavakban is szabad fürödni. A Medve és a Mogyorósi tónál belépőt kell fizetni, a Rigó-tó viszont ingyenes. A tavak sós vizének gyógyhatása van, emellett az iszapot is használják gyógykezelésekre.

Szovátára nem csak a fürödni vágyóknak érdemes eljönni, a jó levegőn, kellemes árnyékos kiépített, pihenőkkel és padokkal ellátott sétányokon akár órákat is eltölthetünk. A Tivoli-tó partján egy kalandpark is várja a kalandra vágyókat (megfelelő ruházat és lábbeli kötelező). A Medve-tó környékén számtalan vendéglő és kávéház várja a vendégeket. Hangulatos teraszokon és kerthelységekben élvezhetjük az üdülőváros hangulatát.

A szovátai kirándulásnak kezdő vagy végpontja lehet, a táj megcsodálása a szovátai kilátóból. A kilátó magassága 28 méter. A kilátót a Géra csorgótól a Fülemüle utcán át lehet megközelíteni akár autóval is, igaz az utolsó szakasza az útnak kicsit meredek és van egy kis köves rész is. De ez senkit se tartson vissza! A kilátó non-stop nyitva van (Ha csak nem változtattak megint a programon anélkül, hogy közölték volna a közönséggel). Belépő nincs és a parkolás is ingyenes!

Aki nem csak a szovátai pezsgő életre vágyik, hanem egy kis csendre, nyugalomra, naplementére, annak nem kell tovább keresgélnie, útra fel!

A güdüci szállás innen 65 km-re található. Az út hossza autóval kb. 1 óra 15 perc.

 

TORDAI-HASADÉK

 

Tordai-hasadékSzékelyföldi, Güdüci Tavas Vendégházhoz történő érkezés vagy távozás napjának kiváló közbe iktatott programja lehet a szállástól 189 km-re, Torockói-hegységben található mészkő hasadék, amely 1938 óta természetvédelmi területté van nyilvánítva.

A hasadékot a tordai kereskedők részére 1291-ben, III. Endre király által kiállított kiváltságlevél említi először Thorda hasadékja néven. A kb. 2 km hosszú szoroson az Aranyos folyóba ömlő Hesdát-patak folyik át. A sziklafalakban 32 feltárt barlang van, ezek közül a legnagyobb a Porlik-barlang (75 méter hosszú, 19 méter széles és 11 méter magas).

A hegyláncot a mezozoikumban keletkezett vulkáni és üledékes eredetű kőzetek alkotják, amely a tetejétől a talpáig teljesen kettérepedt, helyenként 250-300 méter magas sziklafalakat létrehozva.

Az erdélyi szállás innen 189 km-re található. Az út hossza autóval kb. 3 óra.

 

 

REMETEI-SZIKLASZOROS

 

Remetei-sziklaszoros

Egy könnyed, egynapos nyári túrának tökéletesen megfelelő a székelyföldi, Güdüci Tavas Vendégháztól 223 km-re, a Torockói-hegységben található Remetei-sziklaszoros, mely lényegében egy természet alkotta játszótér felnőtteknek (is). A két kilométer hosszú szurdokvölgyet kötelekbe, vasdrótokba kapaszkodva, illetve vízben haladva lehet meghódítani. A túra nagy móka lehet az egész család számára, azonban mindenképp alacsony vízálláskor vállaljuk be a szoros bejárását, mert a víz mélysége még ilyenkor is néhol meghaladja az egy métert!

A szorost 2 úton járhatjuk végig: gyakorlottabb hegymászók a sziklafal oldalában vezető, olykor tenyérnyi ösvényen (kék háromszög) vagy biztosabb talajon a patak mentén, kapaszkodva a drótkötelekbe, néha derékig merülve, átúszva néhány métert (kék kereszt). Mindkét út csak a gyakorlott és jó erőnlétben levő turistáknak ajánlott, megfelelő öltözetben!

A kék kereszt jelzés lent a mederben vezet tovább, ahol 100 méter után következik a Pokol kapuja nevű jellegzetes sziklakapu, amely szinte sejteti, mi vár ránk. Alkalmas időjárási viszonyok közepette az utat érdemes folytatni és tovább csak a patakban gázolva, néhol egy méter mély vízben lehet követni az útvonalat.

Akik itt visszafordulnak sem fognak élmények nélkül hazatérni és ha véletlenül májusban járnak ezen a vidéken, és még van kedvük a barangoláshoz, induljanak el a szoros elejénél a patak jobb partjáról induló sárga kereszt jelzésen, a Nárciszok útján. Csodálatos kilátásban és csodaszép útban lesz részük és még a nárciszok is ki lesznek nyílva!

A güdüci szállás innen 223 km-re található. Az út hossza autóval kb. 3 és fél óra.

 

VIA FERRATA KIÉPÍTETT SODRONYÚT A GYILKOS-TÓNÁL

 

via ferrataA Kárpátok látványos zordsága ezen a tájon közismert, az már kevésbé, hogy a szédítő sziklafalakat immár itt is kiépített via ferrata-útvonalak teszik biztonságosabbá. A Gyilkos-tónál található vasalt úton az 1344 méter magas Kis-Cohárdra lehet feljutni, útba ejtve egy lélegzetelállító, 160 méter mély szakadék fölött átívelő kötélhidat is.

A szorosban több kiépített útvonal található, könnyebb és nehezebb is, összességében a sportosabb túrázóknak ajánljuk, hegymászó tapasztalat nem feltétlenül szükséges a túrák teljesítéséhez. Ha valaki nem rendelkezik megfelelő felszereléssel akkor a helyi hegyimentőktől ez bérelhető, de ajánlott túravezetést is kérni. A sziklafalak meghódítása életre szóló élményt adnak, melyet még évek múlva is büszkén mesélhetsz.

Egyéb információkról, a Békás-szorosi hegyimentőktől lehet érdeklődni a weboldalon keresztül: https://www.salvamontharghita.ro/salvamont-harghita/hu/turistaosvenyek/0/Gyilkos-tA-8211-BAkAs-szoros--3

vagy közvetlenül: Flórika Ottó: +40 722 85 79 32

Az erdélyi szállás innen 40 km-re található. Az út hossza autóval kb. 55 perc.

 

FENYŐKÚTI TŐZEGLÁP

 

Fenyőkúti tőzegláp

Fenyőkút egy kis tanyasias település, Erdélyben, Korond közelében. A település határában található egy tőzegláp, Románia legnagyobb természetes tőzeglápos erdeifenyő populációja található itt meg a 40 hektáros tőzeglápon. 2007-től a Natura 2000-es hálózat részét képezi a terület, fokozott védelmet élvez. Még a helybéli székelyek között sem feltétlen ismert ez a különleges terület, amelyet még az utolsó jégkorszak hagyott ránk.

Pontosabban története, a Görgényi-havasok aktív vulkáni tevékenysége idejére tevődik, mert a lápos területekhez kell egy olyan lapos terület, amelyről a víz nehezebben folyik le. Esetünkben a fenyőkúti vulkáni plató pont alkalmas is lett erre.

Fenyőkúti-tőzeglápon  számos növényritkasággal, jégkorszakbeli maradványfajjal találkozhatunk, mint például a húsevő kereklevelű harmatfű. Ez a növény rovarokkal táplálkozik, amelyeket élénkvörös színével csalogat magához. A tőzeglápon található fák többsége erdei fenyő, ami itt nem nő túl magasra, mivel a tőzeg vastagsága miatt nem jut elég tápanyaghoz, így csupán 100 év alatt vastagszik 10 centimétert. A fák között pedig többféle áfonyát is találunk, tőzegáfonyát, vörös áfonyát, fekete áfonyát. Persze a tőzegláp nem létezhet a különböző mohafajták nélkül, amelyek különleges látványt nyújtanak.

A tőzeglápon a tanösvény mentén ismeretterjesztő és interaktív táblák vannak elhelyezve. Magyar, román és angol, nyelven  olvashatóak a tőzegláp jellegzetességeiről. Könnyű kis sétával bejárható a tőzegláp, mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit vágyik a természetbe vagy érdekli a tőzeglápok világa, és nem a nagy csúcsok meghódítására törekszik.

Kedvhozónak jöjjön egy kis videó is a tőzeglápról: https://youtu.be/HiDZ8yfc6Us

A güdüci szállás innen 72 km-re található. Az út hossza autóval kb. másfél óra.

 

MADARASI HARGITA CSÚCSÁNAK MEGHÓDÍTÁSA

 

Madarasi Hargita hegycsúcsErdélyi, güdüci szállástól, Gyergyószentmiklóson keresztül, egy gyönyörű, vadregényes úton  (Libán tető, Zetelaka, Ivó) haladva egy kb. 90 perces utazás után érhetünk fel a Madarasi Menedékházhoz. Itt kezdődhet sétánk, az épület melletti ösvényen indulva szép fenyőerdőn keresztül ösvényen haladva egészen az északi vízválasztó nyeregig. A Rákosi-sáténak nevezett széles tisztásra érve gyönyörű kilátás tárul elénk, a távolban látszanak a Csíki havasok, a Gyimesek hegyei, a Nagyhagymás az Egyes-kővel.

Túratáv: 3,6 km
Időigény: 1,5 óra
Szintkülönbség: 360 m
Emelkedés: 180 m
Süllyedés: 180 m
Nehézség: közepes

Ha körbecsodáltuk a pazar kilátást és egy kicsit megpihentünk, akkor továbbhaladhatunk. A nagy tisztás szélén ketté ágazik az út, ha bal kéz felé indulunk, akkor a Madarasi Hargita Csúcsra érkezhetünk. Innen már látszik is az úti cél: az ikonikus hegycsúcs, már egy közeli dombnak tűnik. A következő szakaszon az ösvény apró fenyőkkel és borókacserjével tarkított, enyhe emelkedővel vezet a csúcs felé. Ahogy az ösvényt követve egyre emelkedünk, egyre szélesebbre tárul elénk a panoráma. A kis fenyvesek, borókák között kitekintve, egy-egy kiálló kisebb sziklatömbre kiállva a szélrózsa minden irányába több tíz kilométerre, sőt akár egyes irányokba akár 100-200 kilométerre is ellátunk.

A Madarasi Hargita csúcs alatti utolsó szakasz meredekebbé válik, - már csak azért is, hogy érezhessük, hogy a Hargita hegylánc legmagasabb csúcsát másszuk meg éppen. - A Csúcsra érve a kopjafák és keresztek erdeje fogad, fából faragott szobrok és sámánoszlopok, valamint kisebb és nagyobb kőrakások tanúskodnak arról, hogy a székely és magyar közösségek számára nagyon fontos zarándokhelyre érkeztünk.

A 360 fokban feltáruló látóhatár szinte az egész Erdélyi Medencét felöleli. A nemrégiben felállított tájékoztató tábla segítségével könnyedén azonosíthatjuk a szemünk elé táruló hegyvonulatokat és nevezetes csúcsaikat.

Az erdélyi szállás innen 70 km-re található. Az út hossza autóval kb. 90 perc.

 

FEREDŐK

 

Borszéki Tündérkert Feredő

A székelyföldi kuriózumok közül az egyik legkülönösebb élményt a néhány fapallóból és oszlopból álló „népi feredők” jelentik. A fürdők néhány éve ismét reneszánszukat élik, érdemes néhányat felkeresni közülük.

A sokat emlegetett székely „borvíz” valójában szénsavas ásványvizet jelent, ez a víz táplálja a feredőket. A térség hegyeire jellemző vulkáni utóműködés hatására még ma is nagy mennyiségű szén-dioxid gáz tör a felszínre, amely a földben található vízben feloldódva borvizet eredményez. A vizek összetétele rendkívül változatos, a földből kioldott egyéb anyagok hatására. Találhatók köztük sós, kénes és magas vastartalmú vízek is, sok közülük gyógyító hatású.

Az ivókúrák mellett a borvíz felhasználásának sajátos módját képezik a szabadtéri, feredők. Igazi székelyföldi kuriózumnak számítanak ezek az évszázados múltra visszatekintő fürdőhelyek, amelyek különösen Csíkban és Háromszékben fordulnak elő nagy számban. A borvízzel feltöltött, fadeszkákkal körbevett medencék általában kisméretűek, néha olyan picik, hogy csak lábáztatás céljára alkalmasak. A bennük lévő, sokszor látványosan fortyogó borvíz általában alacsony hőmérsékletű, de a pezsgés miatt nem érződik annyira hidegnek.

A természetközeli, a legtöbb esetben családias méretű és a legkülönfélébb vizekkel rendelkező feredők is évszázados múltra tekintenek vissza és szerencsére egyre többet újítanak fel közülük stílusosan. A vizük pedig lehet igencsak hideg, bugyogó, ásványianyag tartalomtól függően különböző színű és illatú (vagy inkább szagú…), ugyanakkor aki megmártózik benne, ha nem is lesz örök életű, de egy meleg nyári napon biztosan biztos felfrissülésre számíthat. De a viccet félretéve, a feredőka mai napig a székelyföldi népi gyógyászat részét képezik.

 

Alábbiakban néhány feredő a teljesség igénye nélkül:

Borszéki Tündérkert Feredő

Borszéken a Tündérkert egy borvízforrásokat szabadtéri fürdőmedencékként egybeölelő létesítmény, ahol öltözők és pihenőhelyek is várják az ide látogatókat, elsősorban azokat, akik külső szabadtéri (erdei) fürdőzésre vágynak. A Tüdérkert nem csak feredésre kínál lehetőséget, de kalandpark, Jégbarlang, Medve-barlang, Mofetta vagy a „székely viagrának” becézett Pierre Curie radioaktív borvízforrás is itt található. 700 méterre a Tündérkerti feredőtől található az Ős Forrás, itt van a Mofetta is. Javasolt szív- és érrendszeri betegségekre (érszűkület, érgyulladás, lábszárfekély), akut szívinfarktus utáni állapot, agyvérzés utáni állapot, I. és II. stádiumi magasvérnyomás, krónikus ízületi gyulladás (reuma), megelőzés a szív és érrendszeri betegségre hajlamos személyeknek (magas vérnyomás, emelkedett kolleszterin szint, dohányzók, űlő életmód örökletes tényezőkkel), impotencia javítására.

Mofetta-Büdösgödör

A vulkáni utóműködés eredményeként jön létre a gázkitörés, amely a székelyeknél ősidők óta a gyógyulást szolgálja. A gáz összetétele főként széndioxidból áll, de tartalmaz kénhidrogént is, amely jellegzetes záptojás szagát adja. A mofettázás száraz gázban történő fürdőzést jelent. A Tündérkertben több kilátó, illetve piknikező- és napozóhely is található. Bármikor látogatható, nincs látogatási program és belépődíj sem. 

Videó: https://youtu.be/sWSo5l-vlEE

A güdüci szállás innen 55 km-re található. Az út hossza autóval kb. 1 óra.


Csiszár fürdő az erdő mélyén

A misztikus hangulatú, erdei fürdők tekintetében a Csiszár fürdővel nehéz versenyre kelni Székelyföldön. Az Apor lányok feredőjéhez képest itt a medencék nagyobb méretűek, fürdésre-strandolásra sokkal jobban alkalmasak. Ha Bálványosfürdőn, a Vár Panzióval szemben állunk, jobb kéz felé, az országúttal párhuzamosan haladó úton induljunk el, és a kék kereszt jelzés mentén, elhagyatott villaépületek között körülbelül negyedóra alatt érünk fel a medencékhez. A két legérdekesebb medence az idegbetegségek kezelésére ajánlott. Elsőként a timsós medencét találjuk, majd Mofettát, majd a csokoládéfürdőt - a víz vörösesbarna színe miatt nevezték el - a kisebb, erősen pezsgő medencét, érrendszeri betegségekre, reumára ajánlják. A bugyogó fürdőkhöz sose hajoljunk közel, mert a felfelé áramló gázok mérgezőek. Itt a környezet kiépített, öltözőkkel ellátott.

A güdüci szállás innen 120 km-re található. Az út hossza autóval kb. 2 óra.

Érdeklődni lehet:

Tel.: 0040 755 792 403
facebook.com/csiszarfurdo
www.csiszarfurdo.eu
info@csiszarfurdo.eu


Kisbaconi Feredő - Apor lányok feredője

A mesebeli hangulatú erdei fürdőt kevesen ismerik, pedig talán ez a legbájosabb látnivaló egész Bálványosfürdőn. A Güdüci Tavas Vendégháztól 118 kilométerre és 2 óra távolságra fekvő, feredő viszonylag kis területen, deszkákkal, kövekkel körbevett apró medencékből áll, amelyekben nyolc különféle ásványvíz bugyog fel. A timsó tartalmú, szürkés vagy egyenesen tejfehér színű borvizek gyógyhatásúak, a legkülönbözőbb – szem, bőr, mozgásszervi, szív és érrendszeri – betegségek kezelésére alkalmasak. A források környékét 2015-ben igényesen rendbe hozták, apró utakat építettek, csinos magyarázótáblákat állítottak. A fürdőt Kézdivásárhely irányában, négyszáz méterrel a Grand Hotel Bálványos után, bal kéz felől, a kanyarban találjuk.

A güdüci szállás innen 120 km-re található. Az út hossza autóval kb. 2 óra.

Képek: https://keletnyugat.hu/nepi-furdok-szekelyfoldon/


Székelypetőfalvi feredő

A gabonaföldek szomszédságában egy vizenyős gödörben bugyborékoló medencéből áll. A Háromszéki-havasok tisztes távolból körülölelik a vizes oázist. Mindezek mellett kis társaságok kényelmesen falatozhatnak a közeli filagóriában.

Jelentkezzenek be látogatás esetén: +40757528887

A güdüci szállás innen 140 km-re található. Az út hossza autóval kb. 2 óra 20 perc.


A számtalan fürdő közül néhány érdekesebbet mindenképp érdemes még megemlíteni:

  • Ilyen például a csíkszépvízi örmények kedvenc fürdője, a falujukhoz közel eső Cibrefürdő. A 2008-ban felújított, nyolcszög alakú medencét fák veszik körbe, a medence mellett egy patak csordogál, az összhatás rendkívül idilli. A fürdőhöz Csíkszentmihály felől lehet eljutni. Autóval a falu végén kell leparkolni majd a mezőn keresztül egy kitáblázott szekérúton 20 perces sétával érhetjük el.
  • A csíkszentimrei feredő a csiki medencében található!
  • Sepsibükszád keleti határában, a Bálványosi Grand Hotel szomszédságában ismertek a Mikes-fürdők: a Vallató, a Hammas és a Bükki.

 

TÚRAÚTVONAL A BÉKÁS-SZOROSBAN

A BÉKÁS- ÉS KIS BÉKÁS-SZOROS

 

Békás-szorosErdély hallatán mindenkinek azonnal eszébe jut a Békás-szoros monumentális sziklavilága. E népszerű természeti képződményt azonban a legtöbben csak a rajta keresztül haladó főúton tekintik meg. Nem is sejtve hogy egy kis erőkifejtéssel egészen más arcát is megismerhetjük a környéknek. Az egyik leglátványosabb és egész évben jól járható útvonal a sárga sáv jelzés, amely végighalad a Békás-szorosban, valamint az abba becsatlakozó Kis-Békás-szoroson is.

A túra indulási pontja:

1. Az 1944-re félig elkészült és azóta is befejezetlen Magyarok-hídja. Óvatosan keljünk át rajta, mivel elég keskeny a betonelem, amin az utunkat végig kísérő sárga sáv jelzés vezet. A magyarországi turistajelektől eltérő módon Erdélyben függőlegesen festik a sávokat. Alig pár méter megtétele után egy függőhídon kell átbillegjünk, amit az előírások betartása miatt érdemes egyesével megtennünk. Ezt követően folyamatosan emelkedik az ösvény a Kis-Békás-szoros fenyvesében.

2. Pár száz méter megtétele után keresztezzük a Fehér-patakot, majd elhagyjuk a szorost és hamarosan ritkulni kezd az erdő. Ösvényünk egy földútba csatlakozik, amelyen jobbra fordulunk. Innen nagyjából szintben, ill. kissé ereszkedve gyalogolunk tovább.

3. Teljesen kiérünk az erdőből elszórt esztenák (hegyi pásztor szállás) közé jutunk. Itt könnyen találkozhatunk csaholó, ugató juhászkutyákkal, de ne essünk pánikba, csak szép lassan, nem hátat fordítva nekik oldalazzunk el előlük, előbb utóbb lemaradnak, ha azt látják nem veszélyeztetjük a rájuk bízott állatokat. A biztonság kedvéért egy botot érdemes magunknál tartani és ha nem nyugszanak csak magunk elé tartani. Jó hír ha kutya van, medve nincs!  :) )

4. Az egyik út menti esztena falán találjuk a sárga jelet, majd a fölé magasodó dombon lévő kerítést kell követnünk folyamatosan emelkedve. Innen megéri gyakran hátrapillantgatni, mert mesés kilátás tárul elénk a mögöttünk hagyott szorosra. 


5. A nyerget elérve egy könnyebb szakasz következik, amely a Szurdok útja nevet viseli. Az erdő szélét követve lassan ismét keresztezzük a Kis-Békás-patakot (itt nem mindig van híd, így gyakran átkelésre alkalmas gázlót kell keresnünk). Ezután újra emelkedni kezdünk, míg el nem érjük Gyilkostó falu első házait.

6. A falu vendégházai és nyaralói közt folytatjuk utunkat, majd hamarosan megpillantjuk a Kis-Cohárd szürkés szikláit és szép lassan leérünk a főútra, ahol jobbra, a Békás-szorosba kanyarodunk. Innen már az autónk felé vehetjük utunkat azonban óvatosan, hiszen ez egy országos fűút, ahol nagy a forgalom.

7. Átkelünk egy alagúton, majd a Pokol-kapuja elnevezésű terület szerpentinjeiről megcsodálhatjuk az Oltár-követ és lassan visszaérkezünk kiindulási pontunkhoz.

Gps track letöltés és egyéb információk: https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/a-bekas--es-kis-bekas-szoros-korturaja

Az erdélyi szállás innen 40 km-re található. Az út hossza autóval kb. 50 perc.